Pensel

Pensel Anatomi

Pensel Anatomi

Pensel anatomi


Er det gørelsen eller størrelsen? Hvilke slags skal jeg bruge, og hvad passer bedst til mine ønsker og forventninger til en pensel?


Jeg har fået mange spørgsmål vedr. pensler, så jeg tænkte jeg ville skrive en “how to pensel” guide. 

jeg kommer til at komme ind på pensel størrelse, måle pensel, runde, flade og filbert pensler, pasning og vedligeholdelse af pensler, og penslens historie. 


Anna Mariegaard


Pensel og maling

Når du vælger en pensel, er det vigtigt at overveje den type maling, du bruger, og den overflade, du maler på. Tykkere maling kræver normalt en pensel med stivere børster, mens tyndere maling fungerer godt med en blødere pensel. Derudover kan penslens størrelse også påvirke resultatet, da mindre pensler ofte er bedre til detaljeret arbejde, mens større pensler er velegnede til større områder.


Jeg har lavet en simpel guide, der giver et overordnede indtryk af, hvilke pensler der passer til hvilket maling. Husk at disse er generelle retningslinjer, og det er altid en god idé at eksperimentere og finde ud af, hvilke pensler der fungerer bedst for dig.


  1. Akrylmaling: For akrylmaling anbefales det at bruge syntetiske hårpensler, da de er holdbare og kan modstå den tykke konsistens af akrylmaling. Man kan også sagtens benytte pensler af naturhår (længere nede har jeg skrevet om typer pensel hår). 

En af forskellene ved at bruge syntetisk penselhår, er at penslen ikke efterlader et tydeligt strøg i malingen, og er lette at rengøre. Om du så foretrækker det mere maleriske grove strøg eller det mere fine, er så op til dig:)


  1. Oliebaseret maling: Oliebaseret maling kan være mere udfordrende at arbejde med, da den har en tykkere konsistens og tager længere tid at tørre. Naturhår Pensler, såsom svinehår, er velegnede til oliemaling, da de kan håndtere den tykke konsistens og hjælpe med at skabe bløde overgange og teksturer. Du kan endnu engang ligesom akrylen også benytte dig af syntetisk pensel hår, for det mere bløde og delikate arbejde. Jeg foretrækker selv at bruge vores AB Guldmår 988 flad til min oliemaling.
  2. Vandfarver: For vandfarver anbefales det at bruge pensler med bløde og absorberende hår, såsom egern, mår eller syntetisk pensler designet specielt til vandfarver. 
  3. Gouache: Gouache er en type maling, der ligner akrylmaling, men er mere dækkende og har en mat finish. For gouache kan både syntetiske og naturhår pensler bruges, afhængigt af den ønskede effekt.

Pensel pleje og vedligeholdelse

Det er også vigtigt at pleje og rengøre dine malerpensler korrekt for at forlænge deres levetid. jeg har skrevet en lille guide, der vil hjælpe med at vedligeholde dem bedst muligt.


1: Rengør dine pensler grundigt. Du kan enten bruge vand, penselrens, pensel sæbebar eller et andet opløsningsmiddel, afhængig af hvilken maling du bruger. 


2: opbevar dine pensler oprejst gerne i et glas eller i et børstestativ. Dette hjælper med at bevare penslens form og forhindre de bliver deforme. undgå at opbevarer penslerne med børstehårene nedad, da det kan føre til vand eller et olieprodukt samler sig ved bunden af hårene og skader penslen. 

 

3: prøv så vidt muligt at holde dem væk fra direkte sollys. Sollyset kan forårsage at hårene bliver meget tørre og knækker, eller de mister deres form. 


Pensel Størrelse og form

Flade pensler er velegnede til store områder og til at påføre et jævnt lag af maling. Runde pensler bruges ofte til detaljeret arbejde, konturer og linjer. Filbert pensler har en flad, afrundet form og er gode til at skabe bløde overgange og blanding af farver.


Hvis størrelsen angives i millimeter, vil du se et tal efterfulgt af "mm". Dette tal repræsenterer bredden eller diameteren på penslens børstehoved. Jo højere tallet er, desto bredere eller større er penslen.


Hvis størrelsen angives med et nummer, vil du se et tal, f.eks. 2, 4, 8 osv. Dette nummer repræsenterer normalt penslens størrelse i forhold til andre pensler i samme serie eller mærke. Generelt set vil et lavere nummer indikere en mindre pensel, mens et højere nummer indikerer en større pensel.


Måle din pensel

Først vil jeg gerne nævne, at det varierer rigtig meget fra brand til brand, såvel som land til land, penslen er fra. Man kan sammenligne penselstørrelsen med tøjstørrelser. En str. L kan godt være en M i et andet land, eller omvendt. Størrelserne på penslerne varierer lige så meget. Så fx en størrelse 3 Da Vinci kan godt være en størrelse 5 winsor & newton pensel.  


Når det så er sagt, findes der metoder til at måle pensler i et udgangspunkt. Som nævnt tidligere kan man ikke regne med at den er lige god hver gang, men et hjælpemiddel der kan virke sommetider. 

Der er tre slags pensel grupper, de runde, de flade og filbert. De flade er en del mere simple at måle. Mål altid dine pensler tørre.


Flade pensler

Hvordan måler jeg flade pensler? Det kan du gøre ved at tage en lineal/målebånd frem og lægge den ned på en flad overflade. Så måler du din pensel i mm. 12mm er typisk en str. 12 i pensel. (det varierer fra mærke). jeg har indsat et billede forneden, der viser hvorledes man kan måle en flad pensel. 

 


Runde pensler

Når det kommer til de runde pensler, bliver det straks en smule mere kompliceret. Der er to metoder du kan benytte dig af. Den komplicerede og den simple. Husk endnu engang at du ikke kan regne med størrelserne, da det varierer så meget fra mærke og land penslen er fra. 


for at få de mest præcise mål kan du gøre således:

a)

Du finder din lineal frem igen, og lægger den ned på bordet, lige såvel som med den flade pensel. Så måler du fra roden af børstehårene (metaldelen på din pensel) til spidsen. Jeg har fundet en Da Vinci cosmotop-spin nr.5 frem. Den måler 15,875mm fra roden til spidsen. bredden på penslen er 3,175 mm. 


b)

Den “nemme” metode er meget simpel og hurtig. Du måler din pensels mave (i midten af penslen på langs). Hvis du måler den til 5mm. skulle det gerne passe med din pensel der hedder en str.5. 

 


Penslens hår


Der findes tre kategorier pensler. Pensler med Naturhår og pensler med syntetiske hår, og til sidst en blanding af natur-og syntetiske hår. 


En naturhårs pensel er lavet af dyrehår, såsom gedehår eller svinehår, mens en syntetisk hårpensel er lavet af kunstige materialer som nylon eller polyester. Naturhår Pensler har tendens til at være blødere og mere fleksible, hvilket gør dem velegnede til at blande og blødgøre farver. De kan også absorbere og frigive farve mere effektivt. På den anden side er syntetiske hår pensler ofte mere holdbare og lettere at rengøre, da de ikke absorberer farve på samme måde som naturhårs pensler. Valget mellem naturhår og syntetisk hår, der udføres af dine præferencer og specifikke formål, du har med penslen. 

Når det kommer til vedligeholdelse, kan naturhår pensler kræve mere omhyggelig pleje. De skal rengøres med specielle typer sæbe og tørres korrekt for at bevare dem mest optimalt, så deres form vedligeholder faconen. Syntetiske hårpensler er generelt lettere at rengøre og kan tørre hurtigere.

Til sidst vil jeg gerne nævne at begge slags pensler er op til dine præferencer, specifikke formål, budget og opgaver. Begge typer pensler har deres egne fordele og kan være velegnede til forskellige opgaver og teknikker.

 

Penslens historie

Historien om penslen går tusinder år tilbage i tiden. De første kendte pensler blev brugt af gamle civilisationer som egypterne, grækerne og romerne. Disse pensler  blev lavet af naturlige dyre hår, fjer eller planter.

Penslerne blev lavet ved at binde hårene/fjerene sammen og lime/binde dem fast til et stykke træ eller bambus. De første kendte pensler var ikke lige så avancerede som dem vi bruger i dag, men stadig effektive til at male med. I løbet af middelalderen og renæssancen blev penslerne mere raffinerede og blev brugt til at male på fx lærreder. Senere hen i det 19-og 20 århundrede kom de syntetiske pensler til. Dette gjorde det muligt at lave en mere holdbar pensel, der er lettere at rengøre. 

I dag findes der mange forskellige typer og størrelser pensler til at imødekomme de forskellige behov, vi alle har. 

Dette indlæg er skrevet af Anna Mariegaard.

Mangler jeg noget? er der et emne jeg skal skrive om? så send mig en mail på shop@kunstnerfarver.dk

 

instagram til butikken: kunsterfarver_dk

instagram på mig: annamariegaard.maleri
Læs næste

Ny Gouache fra Daniel Smith
Introduktion til oliemaling

Efterlad en kommentar

Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.